Boekbespreking De Fundamenten van Ramsey Nasr op 22 juni 2021
Over de auteur
Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler. Hij is deels van Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland. In 2021 publiceerde hij De fundamenten: een indringende hartenkreet en een politieke oproep tot opstand. Een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.
Inleiding De Fundamenten door Ramsey Nasr
Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt.
De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.
De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.
Bespreking De Fundamenten
Dit boek werd door de meesten van de leesclub zeer gewaardeerd en als een aanrader betiteld. Voor de politiek zelfs een ‘Must’ om te lezen zo werd er gezegd. Het gemiddelde cijfer lag tussen de 7 en 8 (op een schaal van 1 tot 10). Ne de bespreking gaven de leden de volgende meningen:
- ‘Zeer goed boek om bewustwording te bewerkstelligen! Intelligent en aanspreekbaar geschreven.’
- ‘Een voor bepaald publiek zeer aansprekend en noodzakelijk pleidooi voor verandering. Zet discussie in gang en wakkert het collectief bewustzijn aan.’
- ‘Als we nu niet het roer omgooien, verzaken we onze plicht. Ook over ons zal de toekomst snoeihard oordelen.’
- ‘We kunnen niet op de oude voet doorgaan en maar blijven groeien. Onze maatstaven moeten worden gemeten in welzijn van de mens en wereld en niet meer op economische groei.’
- ‘Wakker schudden. “Je ziet het pas als je het door hebt”. ‘
- ‘Voor een positieve blik op de toekomst en om de ogen te openen is dit boek een aanrader.’