Boekbespreking 'Hoe houd je je hart zacht' van Natscha van Weezel
Over de auteur
Natascha van Weezel (1986) is auteur en documentairemaker. Ze schreef onder meer De derde generatie en Thuis bij de vijand. Moslims en joden in Nederland. Ook maakte ze onder meer de documentaires Elke dag 4 mei, Natascha’s beloofde land, Broertje en samen met Sinan Can Brug over de breuklijn. Ze heeft een veelgelezen column in Het Parool.
Over het boek
7 oktober 2023 was voor veel mensen de dag waarop de wereld veranderde. Zo ook voor Natascha van Weezel. In haar door de Holocaust getekende familiegeschiedenis werd Israël altijd gezien als verzekeringspolis, een veilige uitwijkmogelijkheid voor áls het in Europa weer mis mocht gaan. Nu twijfelt ze aan haar liefde voor het land onder Netanyahus heerschappij, en bloedt haar hart ook voor de vele doden in Gaza.
Wat doet het met je als je moet huilen om die gruwelijk wrede oorlog, maar tegelijk niet vindt dat Israël als land moet worden opgedoekt? In de huidige gepolariseerde werkelijkheid word je haast gedwongen om óf voor Israël, óf voor Palestina te kiezen. Natascha zoekt steeds weer naar een verbindende positie in het midden. In dit essay stelt ze de vraag: kan een middenpositie ook radicaal zijn, een constructieve kracht die bijdraagt aan verbetering?
De positie tussen twee vuren heeft zijn prijs, Natascha kwam in aanraking met heftig antisemitisme, ontving bedreigingen en verloor vriendschappen. Maar er is voor haar geen andere weg: ze blijft streven naar wederzijds begrip, naar het erkennen van elkaars menselijkheid en benadrukt het belang van de zachte krachten in een harde oorlog.
Bespreking:
8 Prachtig boekje, pleidooi voor het zachte hart. Ik ga het herlezen als bij mij verharding dreigt.
7 Voor mij was dit bekend, niets nieuws, goed geschreven. Een dramatisch dilemma ‘Het stille midden’
8 Een mooi boek, de schrijfster laat je echt voelen hoe het is om te kiezen voor de nuance, dat iedereen tegen je is. Dapper. Ook de geschiedenis en de dromen van de Joden worden goed uitgelegd.
8 Een boek dat me geraakt heeft. Fantastisch hoe ze continue probeert het midden te zoeken. Het heeft me geholpen om te zien wat er momenteel allemaal gebeurt.
8 Goed geschreven boekje over een groot onderwerp. Heel confronterend hoe Joodse mensen worden veroordeeld over hun Jood zijn.
8 Genuanceerd en dapper verhaal. Eigen ontwikkeling van Israël als veilig toevluchtsoord (vanuit haar jeugd) naar heel ander perspectief.
8,5 Een heel mooi genuanceerd boekje! En heel dapper. Het geeft vele inkijkjes in de situatie in Israël en palestina en haar persoonlijke ervaringen.
8 Het essay leest gemakkelijk en is heel verhelderend. Ik begrijp veel beter het Israël-Palestina conflict. Met elkaar in gesprek blijven is de enige manier om weer te verbinden. Zoek en benoem onze overeenkomsten om elkaar weer te kunnen zien en omarmen en laat de verschillen los.