Boekbespreking ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’ door Suzanna Jansen

Over de auteur
Suzanna(1964) is geboren en getogen in Amsterdam. Na een jaar op een balletopleiding stapt ze over naar de studie Communicatie aan de HEAO. In de jaren negentig is ze betrokken bij de oprichting van Independent Media, het uitgeefconcern van Annemarie van Gaal en Derk Sauer in Moskou, waarvoor ze ook naar Rusland verhuist.

In Moskou kiest ze voor journalistiek,  ze doet als freelancer research voor documentaires van de VPRO en VRT, ze is correspondent voor het Belgische dagblad De Morgen en schrijft incidenteel voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij.

Terug in Nederland maakt ze reportages voor onder meer Trouw en Intermediair. Al gauw stuit ze op de roemruchte bedelaarskoloniën van Veenhuizen, en haar familiegeschiedenis daar. Een beoogd artikel over dat langdurige en unieke heropvoedingsexperiment in het Drentse veen loopt uit op een boek, dat in januari 2008 verschijnt onder de titel ‘Het pauperparadijs’. Dit boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan nu ruim 300.000 exemplaren zijn verkocht. Het is ook vertaald in het Duits en het Spaans.

Haar meest recente boek, ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’, verschijnt op 28 september 2022. Andere boeken van haar zijn: ‘Ondanks de zwaartekracht’ en  ‘Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië’ schreef ze samen met de hoofdpersoon. Verder maakte ze ‘De hemel is goud ‘, ‘De pronkspiegel ‘. En verzorgde ze de dramaturgie bij theaterspektakel Het Pauperparadijs (première 2016). Haar werk werd genomineerd voor verschillende prijzen.

Over het boek
Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze sluit zich aan bij de vrouwenbeweging.

Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal.

Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens. Gaandeweg ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.

In haar persoonlijke, meeslepende stijl legt Suzanna Jansen in ‘De omwenteling’ de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. En ze toont dat de genderverhoudingen van onze tijd hierin hun wortels hebben. Suzanna Jansen weet in ‘De omwenteling’ als geen ander met een klein verhaal een grote geschiedenis te vertellen.

 

 

Bespreking

Beoordelingen en meningen:
- 8,5 mooi tijdsbeeld geeft het boek. Zet alles op een rij, aan de hand van familie onderzoek beschreven wat het beeldend maakt. Met veel plezier gelezen.
-
 dikke 8! Voordat ik begon te lezen dacht ik dat ik “alles” wel zo’n beetje al zou weten. Misschien was dat feitelijk ook wel zo maar door het lezen ben ik me veel meer bewust geworden van hoe mijn moeder haar leven zal hebben ervaren.
- 6 toegankelijk boek, vlot geschreven, bekende materie, het raakte mij echter niet.
- een heel herkenbaar boek. Oude herinneringen komen boven. Goed geschreven, makkelijk te lezen.
- 9 In dit boek heb ik mijn moeder beter begrepen. Het harnas waar ze door haar huwelijk in terecht was gekomen, terwijl ze eigenlijk veel liever had willen gaan studeren. Ik vond het ook heel treffend dat hierin een tijd van 100 jaar wordt beschreven.
- 6,5 Van dit soort terugblikken houd ik niet erg. Wat open deuren voor mij. Verhaal over emancipatie wat ik meer als een soort studieboek heb ervaren.
- 8,5 Een prachtig boek, leest gemakkelijk en geeft inzicht over de lange strijd van de vrouw om als gelijkwaardig te worden behandeld. We zijn er nog niet, maar wat is er al veel veranderd sinds 1922!

Bewust Delft Boekenclub

De boekenclub van Bewust Delft leest en bespreekt eens in de 6 weken een boek dat te maken heeft met bewust(er) leven: persoonlijke groei, welzijn, gezondheid en/of duurzaamheid.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...